Tappsko

2011-04-30 / 23:45:57/


Finns det något värre?!

I dag skulle Sarah, som rider Nimbus åt Rebecca, rida en sväng efter att jag slutat jobba. Strax innan jag slutade fick jag ett sms av Sarah att Nimbus fått en tappsko, IGEN. Hovslagaren var nämligen där och slog på den andra framskon igår. Och i dag tappade han den andra så jag och Nisse fick rida själv. Hovslagaren ska komma på fredag och båda hästarna behöver verkligen skos om.

Jag och Nisse tog oss en tur på egen hand. Försökte rida lite som jag gjorde i går, ställa och övergångar. Men som alla vet så är det sista april i dag och det innebär att folk smäller smällare och låter en massa. Nisse var otroligt stressad och ville inte alls koncentrera sig vilket gjorde att jag blev upprörd. I galoppfattningarn så bara sprang han i väg i trav hela tiden och jag kände hur jag helst ville vända hem och kliva av, åka hem och dra nå gammalt över mig. Men jag red vidare och efter ett tag tyckte jag det mesta kändes bättre, även om han fortfarande var stressad och inte helt fokuserad. Men jag kände att jag inte kunde kräva det av honom heller.

Han gick rikigt fint ställd åt höger flera gånger och även åt vänster. Gjorde några fina trav- och skrittövergångar. Så när vi var på väg hemåt så tänkte jag att han skulle få galoppera på upp för sista baken hemöver och släppte på honom för jag tyckte han kämpat på så bra i slutet. Kommer hem och ska strecha honom och känner mig rätt nöjd ändå, när jag ser att han hade en tappsko på höger fram. Då kände jag seriöst hur tårarna brände bakom ögonen.

Så i morgon ska jag kliva upp 06:00 för att gå på tappskosjakt runt Lugnet innan jag börjar jobba kl. 08:00. Jippi!!


En tur till skogs

2011-04-29 / 23:19:00/


I dag red vi runt Lugnet och det blev en hel del övergångar i från skritt till trav och från trav till skritt och när det gick bra så tränade jag på att göra halt och över till trav och sedan göra halt igen. Han var riktigt fin. Galopperade ett par gånger där jag tränade fattningar och försökte att inte hålla honom så mycket och första gången blev han lite springig. Andra gången gick mycket bättre. Han är ju inte van att jag kräver så mycket av honom på uteritterna så det är väl därför han är lite motsträvig och okoncentrerad. Men han blir bättre och bättre. Övade på att ställa honom åt båda håll också och speciellt i vänster som han har svårast för och han gjorde det mycket bättre i dag än i går :)

När vi kom hem stretchade jag honom som jag försöker göra efter varje pass, både fram och bak. Och även det har gett resultat och man kan se skillnad.


Fortsättningen på Lotta-träningen

2011-04-29 / 00:33:06/


I dag red jag till en gammal fotbollsplan där vi övade på det som övade på hos Lotta. Blev mycket flytta, ställa och övergångar. Han var omöjlig till en början då det var ungar som tjoade och tjimmade lite överallt och han hade mycket svårt att koncentrera sig. Försökte göra lite halvhalter, ställa honom och lägga små volter men det hjälpte inte nå vidare. Efter ett tag så gav han sig och började fokusera. Arbetade mest i skritt och trav då jag kände att han var så pass ofokuserad. Gjorde riktigt fina övergångar från skritt till trav och från trav till skritt. Däremot så när vi tränade på att ställa så föll den förbannade bakdelen ut titt som tätt. Det går bättre i högervarv för i vänster är han nästan omöjlig. Svarar knappt på ytterskänkeln om jag inte ställer honom utåt först. Då flyttar han in den, men försöker jag flytta in den när han redan går inåtställd får jag inte mycket till reaktion. Men det är väl bara träning som gäller och att flytta mycket!

I morgon tänker jag ta en rejäl skogsrunda. Får se hur han känns om jag ska låta honom gå på lite och galoppträna en del eller om vi ska fortsätta med övergångarna i skritt och trav. Återkommer i morgon om hur det blev.


Bete

2011-04-29 / 00:20:36/


Okej, nu håller vi tummarna. Jag har ju farit och flyttat och blivit "Nyhedsbo". Trivs som fisken i vattnet. Men nu till det vesentliga, Bete! Jag har ju haft Nisse på bete ute i en liten by som heter Hå. Det är väldigt fina hagar och trevliga ridvägar. Dock blir det lite för långt att åka varje dag tycker jag och därför har jag nu valt att leta ett nytt bete åt honom på närmre håll. Och Nyhed som vi bor i ligger i Östanbo och det måste vara Söderhamns hästtätaste ställe. Nu har jag tagit kontakt med en tjej som roligt nog är en gammal ridskolekamrat som bor på den här gatan och har sina hästar 100 m bort och yttligare 100 m så har dom en stor fin sommarhage. I alla fall så skrev jag till henne och sa som det var att jag ville ha honom närmre och undrade om det skulle gå bra om han fick gå med hennes hästar och i går ringde hon upp och berättade att hon skulle tala med mannen som äger marken, för hon hade hört ryktas om att han skulle sätta plant på marken, och höra hur det blir. Och var det så att dom fick ha kvar betet, fick jag jättegärna ha honom där. SÅ NU HÅLLER VI TUMMARNA GOTT FOLK!! Tänk att ha honom hemma på gatan! Underbart!! Och alla underbara ridvägar! Samt den lilla hagen som ligger brevid beteshagen där det finns hinder att hoppa och gud vad jag hoppas!! Hon skulle tala med honom nästa vecka. Får våndas fram till dess.


Årets första Lotta-träning

2011-04-29 / 00:01:01/


Igår var jag och Nisse och tränade för Lotta. Vi började med att rida på en 8-volt runt två hinder och ställa honom inåt. Han har dock svårt att ställa åt vänster då han gärna skjuter ut bakdelen. Då fick vi gå ut på en större volt och sedan ställa honom utåt och flytta in bakdelen lite. Sen sakta rakställa honom för att sedan ställa honom lite inåt utan att tappa bakdelen. Inte helt lätt, för någon utav oss. Minsta lilla jag tappade honom så föll bakdelen ut. Han tyckte det var riktigt jobbigt, och jag tycker att det var riktigt jobbigt. Men det är bra att vi har något att träna på. När jag tappade honom var det bara att börja om från början och ställa honom utåt och flytta in bakdelen lite. Gjorde så några varv i båda varv tills han kändes okej. Som Lotta sa så går det ju inte att lära honom på en kvart utan det är ju något vi behöver arbeta på varje dag. Jag har varit mycket dålig på att vara konsikvent när jag rider och låter honom oftast få som han vill eftersom att jag inte orkar tjafsa. Men oftaste krävs det inte så mycket innan han ger sig heller, om det inte är som i det här fallet att han tycker det är jobbigt. Jag måste helt enkelt skärpa mig.

Vi gick vidare och galopperade lite på volten istället. Där höll jag honom lite för mycket tillbaka, för att han inte ska springa i väg. Men det är ju precis det han gör. Lotta sa åt mig att jag skulle lätta lite i händerna när jag fattade och inte "ro i gång" honom som jag ofta får göra. Han fattade galopp mycket bättre efter det. I dag kan jag kan känna hur jag kan reglera galoppen genom att bara räta på mig. Mycket kvar att jobba på galoppen, men den är 1000 ggr bättre än vad den var för ett år sedan. Nu ska jag träna mycket fattningar, just för fattningarnas skull (slippa ro igång honom. Han ska fatta för skänkeln) och sen för att stärka honom.

Vi tränade också på övergångar under hela passet, vilket han också är dålig på. Mitt fel! Jag har inte tagit tag i det utan låtit honom springa í väg och det tar onödigt lång tid innan jag får kontroll på honom igen. Så nu ska det tränas övergångar i massor.

Efter allt dressyrtränande så hoppade vi lite. Vi hoppade två hinder, ett i taget till en början. Hoppade ett kryss på diagonalen, landade i galopp, bröt av till trav, låg på en liten volt på andra kortsidan tills jag fick kontroll på honom och sen kom jag igen på samma hinder och när det gick bra så red jag ner diagonalen, kortsidan och vände upp på andra diagonalen och hoppade det andra krysset. Han var väldigt pigg och hoppade det första hindret alla gånger men när jag kom på det andra stannade han 2-3 ggr och det var helt mitt fel. Det går så himla bra när jag hoppar ute eller på någon annans bana, men när jag kommer till Lotta får jag tvärblock bara för att det är där han har stannat och haft sig och jag gör mig beredd på motstånd för att slippa en avramling och då nitar han ju istället för att hålla honom lite och driva lite mer, som jag brukar. Och det är ju bara första hindret som han är så där knäpp, bara han hoppat det så hoppar han oavsett.

Vi hoppade den övningen några gånger tills han kom rätt på båda hindren, väntade in mig och höll sig lugn. Sen travade vi av och då var han hur fin som helst. Lotta sa att vem trodde att den här hästen skulle kunna gå på det viset. Jättekul att höra. Så nu är det bara att kämpa på med sidvärtes, ställa inåt och utåt, galoppfattningar och mycket övergångar.



Fotograf: Sara Hjelm
Påskäggshoppningen 23/4 60cm och 70cm

  • Lottas blogg
  • Michelles blogg
  • Saras blogg
  • border="0" />




    Martina Sjöberg heter jag och är 21 år gammal och den här bloggen handlar om mig och min älskade Nisses fram - och motgångar i vardagen. Nisse är nordsvensk fd. travare som skolats om till ridhäst. Maj -09 blev jag medryttare på honom och maj -10 blev han min! Den bästa dagen i mitt liv!




    KATEGORIER

    Allmänt
    Dagens ridpass
    Shopaholic


    December 2011 Oktober 2011 September 2011 Augusti 2011 Juni 2011 Maj 2011 April 2011 Mars 2011 Februari 2011 Januari 2011 December 2010 November 2010

    Lottas blogg
    Michelles blogg
    Saras blogg