Sammandrabbningen

2011-05-22 / 10:58:54/


Tyvärr fanns det ingen tid för några bilder i går. Jag får knäppa desto mer i dag.

Jag åkte ut till stallet och packade in det sista i bilen, mockade Nisses box och gjorde honom klar för att åka ut till nya stället. Väl där ute lastade vi ur honom och ledde in honom i hans box. Där gjorde vi klar Nisse och Butterfly för en ridtur i skogen innan vi släppte ihop dom i hagen.

Emelie har två hästar; Butterfly som är en 4-årig Paint och Foxy blir 1 år 13 Juli. Minns inte riktigt vad Foxy är för ras men det ska jag ta reda på. Ska även knäppa lite kort i dag.

Tillbaka till igår. Vi red ut och det gick hur bra som helst. Nisse fick gå först vilket gjorde honom lugn och i och med det fick Butterfly gå bakom och hålla koll på Nisse vilket gjorde henne lugn. Slutsats = lyckad ritt.
När vi kom tillbaka tog vi av dom alla saker sen släppte vi ut Nisse och Butterfly till en början och det jagades, sparkades, bets och gick hett till ibland. Ibland ville jag bara blunda, men det gick hyfsat ändå. Han är inte helt accepterat. Hon vaktar fölet även om det inte är hennes. Sen släppte vi ut lilla Foxy efter att dom sprungit klart någorlunda. Då skulle det springas lite mer och Butterfly var inte speciellt förtjust i Nisse, men det har ju bara varit dom två och ett till sto tidigare och nu kommer det en karl och tror han kan bestämma?!
Det gick däremot mycket bättre med lilla Foxy och Nisse. Dom trivdes bra ihop.

När allt lugnat sig och dom fick lite hö så gick jag hem och sen svängde jag förbi när jag skulle in till stan lite senare på eftermiddagen och då var allt fortfarande lugnt. B blev lite sur när han kom för nära eller imellan henne och fölet, men som sagt så tror jag det går över bara dom får chansen att vänja sig. Emelie berättade att B börjat brunsta. Så ena stunden var hon väldigt villig och nästa gick hon till attack mot honom. Stackarn förstod inte vad hon ville med alla dubbla budskap.

Sen åkte jag tillbaka en sista gång på kvällen vid 21.45 för att släppa in dom. Allt hade varit lugnt. Foxy och Nisse hade ätit och druckit tillsammans medan B höll sig på avstånd till honom. Släppte in dom och gav dom mat.

I morse när jag var bort och släppte ut dom så hade vi i tanken att det kanske skulle bli som igår att dom skulle springa och härja, men dom gick ut och B till och med gick fram till Nisse och nästan försökte klia honom på ryggen men den gick det över. Dom skrek och gick åt ett varsitt håll. Men ändå framsteg!! Som sagt, men kan inte begära för mycket av dom i början.

Ska komma i väg och rida en sväng sen med Sara. Får väl se om han skulle vara halt då. Han fick en och annan pärla av B, men det såg ut som att hon inte fick inte någon fullträff utan bara ytligt. Hoppas i alla fall att dom ska komma överens.


Lite kort

2011-05-21 / 09:06:24/


Jag har lite bråttom eftersom att jag strax ska åka och hämta Nisse. I dag är dagen när han får flytta ut till oss i Östanbo. Ska bli så skönt att ha honom nära.

I förrgår red jag och Sarah som dagen innan med hästarna till travbanan och tränade lite. Gick riktigt bra, men Nisse var betydligt tröttare än dagen innan, men det är väl inte så konstigt heller. Men som sagt, riktigt bra gick det.

I går fick han vila.

Återkommer lite senare med lite bilder från dagen.


Dagens ritt

2011-05-18 / 23:34:58/


I dag fick vi sällskap av Sarah och Nimbus. Vi red en ny väg för Sarah och Nimbus och en halvny väg för oss. Vi red över flygvägen och på andra sidan och bort bakom flyget. Fick ju mycket ridvägar där. Travade lite men skrittade för det mesta. När vi kom ända bort till dragrace-banan så var jag på vippen att säga att vi skulle vända, men så tänkte jag att ändå att vi skulle rida lite till och 10 meter framför oss startade den långa, fint sandade travvägen som ledde ända till Östanbo (där Nisse ska stå i sommar). Jag frågade Sarah om vi skulle galoppera och det gjorde vi, länge och väl. Hur mysigt som helst! Och vilket kanonunderlag! Längtar som aldrig för till helgen då han flyttar ut. Kommer kunna köra galoppintervaller jättebra på den här vägen. Helt kanon! Nisse njöt och tog i som bara tusan. Efter ett tag vände vi och red lugnt tillbaka. Lät dom trava och sträcka ut i traven också. Helt plötsligt var Nisse på banan igen och vilken trav han fick. Han vann nog loppet om man frågade honom.
Vi var ganska mör när vi kom hem igen alla fyra efter 2,5 timmars ritt. Strechade igenom honom så han inte får träningsverk i morgon för då ska vi ut på en tur till. Underbara, älskade häst!



Äntligen

2011-05-18 / 12:35:54/


Det har inte blivit nå ridet på 2 dagar p.g.a. jobb och diverse andra saker. Men i dag! I dag ska jag rida!!

I förrgår var jag bort till Emelie här på gatan som jag ska dela bete med och pratade lite. Vi gick och kikade på beteshagen hur mycket stolp och isalatorer vi behöver köpa. Det var endast 2 nya stolpar som behövdes till stora hagen och sen MÅNGA isalatorer, men man får köpa hem några och ha på lager. Vi såg även att vindskyddet behöver stöttas upp men det har min käre far lovat att komma och fixa i helgen.
Vi tänkte bygga en liten beteshage också bortanför som dom kan gå i på dagarna och beta lite och sen kommer dom få stå inne på nätterna så dom får lite tid att vänja sig vid gräset.

Emelie skulle tydligen åka bort med sin ena häst till Örebro för att prova ut en sadel bara hon får tillbaka bilen från lagningen så hon undrade om jag kunde ställa dit Nisse redan till helgen så hon slapp skicka i väg fölet. Och det ska väl gå bra. Trodde inte det skulle bli så snart, men det blir kanonbra! Dom kommer få stå i den lilla vinterhagen nu och lära känna varandra några dagar. Sen på måndag ska jag skicka i väg kollamasken och hoppas givetvis att han inte har någon mask, men annars så får dom avmaskas i vinterhagen och sen kan vi börja släppa ut dom i den lilla beteshagen. Han kommer få stå i ute box på nätterna eftersom att Emelie har tre sånna, men det ska väl inte vara några problem.

Kommer bli kanonbra det här tror jag. Underbara ridvägar och underlag här ute med mycket skogsstigar, terränhinder, vattenstigar och sandvalla och många ridbanor och padockar med tillgång till hinder. PERFEKT!!

Regnet det bara öser ner

2011-05-15 / 22:53:28/


Ja, det har mer eller mindre regnat hela dagen i dag så Nisse och jag har vilat. Jag har ryktat, smörjt knät, smörjt in muggen och klippt lite toppar på man, lugg och svans. Pysslat om honom helt enkelt. Det var jättemysigt det med.

I går var vi ut med Sarah och Nimbus på en pigg runda runt Grundvik, Vadtjärn och Lugnet. Var mycket krut i grabbarna och det blev en hel del trav och galopp. Nisse brukar få träna på att ligga efter Nimbus när vi rider ut just eftersom att han tycker det är lite jobbigt. Lika som Nimbus tycker det är jobbigt att ligga först. Gjorde några riktigt fina galoppfattningar och var riktigt trevlig bitvis. På vägen hem tog vi en galopp upp för backen från Vadtjärn mot Lugnet och Nisse blev stark så jag skrek till Sarah att "nu släpper jag honom, orkar inte hålla honom", "gör så" svaradet hon och sen ställde jag mig upp i lätt sits och sen försvann dom långt bakom oss. Herre jäklar vilket tryck hästen har! Sarah sa det att vi bara försvann som ett streck framför dom. Jävla härlig känsla när han drar på så där.

I morgon ska jag och Emelie, tjejen vars hästar Nisse ska sällskapa med på betet i sommar, gå och kolla på hagen till sommarbetet och prata oss samman lite. Vill få ut honom så snart som möjligt, men det kommer nog ta ett par veckor till. Rebecca och jag har beställt KollaMasken och det ska skickas in på måndag 23/5, sen ska det annalyseras, sen får vi svar inom 24 timmar, ringa Olle (veterinären) för att få avmaskningsmedel utskrivet och sen avmaska dom. Efter det kan jag skicka ut honom på bete så förhoppningsvis kan han komma ut om två veckor. Som jag längtar!! Jag och Sara har planerat en massa bus i sommar med hästarna.

Och någon dag framöver ska jag och Larsa kolla den andra hagen jag får låna av hans syster. Vet inte hur långt betet räcker här borta så det är bra att ha en extra beteshage så jag kan släppa över honom om det skulle krisa. Helt kanon!

Har även varit och kollat på en eventuell stallplats. Sa inte klick precis, men det kanske smälter in? Har ju alltid Rebeccas plats kvar annars eller så kanske jag hittar något som passar oss bättre. Ingen brådska som sagt heller.



Lite ridning hos Lotta och utetur med Sara och Molly

2011-05-13 / 11:20:04/


Har haft så himla mycket för mig dom här dagarna så jag har inte hunnit uppdatera. Men nu kommer det.

I förrgår var jag och Rebecca ut med hästarna till Lotta. Rebeccas Nimbus behöver få miljöträna då han blir lite pigg och spänd när han kommer till nya ställen. Och eftersom att hon ska tävla på söndag så åker hon runt lite varstans med honom eftersom att dom ska åka till ett helt nytt ställe på tävlingen.
Nisse och jag hängde med just för att vi kunde få träna lite hoppning, sen är det alltid kul med lite sällskap.

När vi kom ner till padocken så stod vårat "gamla" hinder kvar sen förra träningen för Lotta, den breda oxern. Jag började med att skritta emot det och han VÄGRADE, precis som förra gången, att gå emot det. Jag vet inte vad som har hänt med honom. Tillslut fick jag fram honom hyfsat mot hindret och då stod vi där en stund och sen gick vi bort därifrån. Red fram honom lite på volt och han kändes fin. Sen hoppade jag av och ställde fram ett sockerbitshinder med en bom på. Hoppade det några gånger i trav och galopp. Han sög tag i hindret och hoppade men han nästan ökade och sen kastade han sig fram och bet tag i betet och drog efter hindret. Det tog lång tid innan jag kom på vad jag gjorde för fel.

Jag hoppade av och la ner oxern och gjorde ett enkelt räcke av det istället. Fick lägga ner det riktigt lågt för att han skulle hoppa över ens. Tog det i trav och sen galopp. Strulade lite men kom över varje gång. Sen höjde jag upp det och hoppade kanske 70cm.

I slutet av passet så undrade jag fortfarande vad det var jag gjorde som gjorde att han kastade sig över och låg på som en blådåre efter hindret. Började räta upp mig och satt kvar enda fram till hindret och det gick genast mycket bättre. Jag kastar mig antagligen fram för att vara med på hans hopp och då blir han stressad och ur balans och det är väl därför han ökar och biter tag.
Var nöjd på slutet i alla fall.

Igår var jag och Sara ut med hästarna. Fick låna deras jättefina och behändiga transport eftersom att Rebecca skulle på träning med Nimbus. Var så himla roligt för jag sa till Sara att antingen går han in eller så tvärvägrar han. Han gick raka vägen in och ställde sig. Lycklig vill jag lova!
Åkte ut till Sara och gjorde i ordning dom, sen tog vi oss en ganska lugn och stillsam tur på 1,5 timme. Rider nya vägar varje gång. I går red vi och kollade på potentiella stall som Nisse skulle kunna stå i. Och när vi kom ridandes efter en grusväg kom vi fram till ett ställe där en kvinna som själv har en nordis och känner mig och Nisse sen tidigare har sin häst. Så vi blev ståendes där och prata ett bra tag för hon ville ju självklart att Nisse skulle flytta ut hit och att vi skulle gå med i travteamet så vi kunde utnyttja travbanan dom har här ute. Fick lite tips av henne var vi skulle kunna ha honom men vi får se. Ingen brådska heller.
Det som är lite roligt är Nisse och Molly går så bra överens med varandra. Och tur är väl det eftersom att det kommer bli mycket uteritter i lag i sommar.

Nu ska jag åka ut till gossen och ta mig ett pass. Är så sugen på att hoppa, men får nog spara det till veckan.


Stilla skrittur och kotknäckning

2011-05-10 / 14:30:56/


Nisse har fått vila i helgen och i går red jag ut en kort skrittur med lite klättring. Inga krav alls.

I dag har Stefan, utbildad equiterapeut, varit och tittat på Nisse. Han var lite sen så jag lät Nisse beta lite på gräsmattan vilket uppskattades. Sen kom han och kollade igenom honom och han tyckte att han var superfin förutom hans benställning fram, men det är som det är. Mycket fin i rygg och muskler och alla benen var fina utom höger knä fram där han var lite öm. Jag misstänker att det beror på att han överanstränger höger i och med att han är svagare i vänster och Stefan sa att det mycket möjligt kunde vara så. Jag ska smörja honom med kamfersalva ett tag för att hålla efter men annars så var det ingen fara.
Han behandlade med laser på höger knä, över ryggen och där han har mugg.
Han hade en liten låsning i nacken som han knäckte till och sen var han klar. En mycket fin häst tyckte Stefan och det är ju alltid roligt att få höra.

Lite sällskap

2011-05-05 / 21:56:43/


I dag fick jag och Nisse lite sällskap av Sarah och Nimbus. Vi red upp för klätterbacken och upp runt Stormorshäll. Hade inga större krav på honom i dag, däremot mig själv. Tänkte hela tiden på skänkelns position och vilken skillnad det blir på engång. Jag är mycket kvickare att reagera och han gick mycket trevligare. Sen hjälper det ju alltid med lite sällskap. Nisse blir alltid på allerten när han får gå med en annan häst. Travarinstinken tar vid kan man väl säga. Inte på något dumt sätt utan det är just det att han blir lite piggare och vill gärna ligga först. Och får han inte det kan han bli lite frustrerad och bocka lite. Inte för att ha av mig, utan för att visa sin frustration och få mig lite urbalas så han kan öka och försöka springa om. Men det är jag ju mycket väl medveten om så det brukar ju aldrig gå nå bra för han. Stackarn.

Han travade fint och sökte sig neråt framåt hela tiden. Inbillade mig att han gjorde det bara för att jag skulle bli nöjd. Och flera gånger så sög han tag i bettet jättefint och gick riktigt bra. Var nog nöjd över att inte behöva göra så mycket i dag.

I dag kanske svackan vände? Hoppas på det för nu känner jag mig väldigt taggad. I morgon kommer hovis och sen ska vi åka ut till Sara och Molly och rida en sväng. Det ser vi fram emot!!


Lotta-träning nr 2

2011-05-05 / 12:15:00/


I går var vi till Lotta och gjorde vår andra träning för året. Vi var helt slut både jag och Nisse när vi skulle hem.

Jag tror jag kommit i en svacka. Allt känns bara dåligt. Jag får honom inte att gå som jag vill och jag känner mig som en usel ryttare och ifrågasätter varför jag ens håller på med det här. Jag får dom här svackorna ibland, men dom brukar gå över ganska snart. Hoppas nästa veckas träning känns bättre.

I dag fick vi fortsätta lite på det vi gjorde förra veckan i dressyrväg. Försöka få honom ställd inåt och söka sig neråt och framåt samtidigt som vi tränade på övergångar. Från skritt till trav gör han fina övergångar, men däremot blir det sämre när vi ska gå ner från trav till skritt. Han "dör" lite i övergången och det VET jag att det beror på att jag är för sen med skänkeln i det läget och det är något jag verkligen behöver träna på.

Sen övade vi på att fatta galopp. Först skulle jag ha ordning på honom innan jag fick göra någon fattning sen och jag skulle ha yttertygeln sträckt och sedan sträcka fram innerhanden och bara fatta för skänklarna. Rättade upp mig och gjorde en fattning och han gjorde en jättefin fattning. Det roliga var att jag fortsatte med att ha innerhanden framsträckt och försökte bara sträcka upp mig och rida med hjälp av sätet och han ökade inte det minsta. Jätteroligt eftersom att han kan vara väldigt stark och i och med att jag tar mycket i tyglarna ger jag honom stödet att hänga sig på och bli tung. Men när jag lät honom stå på egna ben så gick det ju hur bra som helst. Måste lita mer på mig själv och på honom. 

Övergångarna till traven från galoppen gick också mycket bättre i dag och det berodde nog på att jag för engångs skull satt upp och inte följde med fram när han saktade av, för då biter han fast och blir tung och drar mig ur sadeln. Nu bara saktade han upp och jag fick sanbbt kontroll på traven och det kändes super!

Sen övade vi på att hoppa en bred oxer på volt. Första gången jag kom på den så skulle jag komma i trav då han vägrade förra gången vi tränade. Men han fick nå knäpp och så fort jag vände upp mot hindret så tvärnitade han och VÄGRADE gå fram till hindret. Lotta sa att han betedde sig jättedumt och det var bara att få honom att gå fram och ställa sig framför hindret och stå där tills jag bad om annat. Så vi kom igen och då var jag lite för snabb att gå fram och gav honom därför chansen att hoppa åt sidan. Tillbaka framför hindret igen. Och kom igen och då ramade jag in honom och drev på honom och då hoppade han. Än en gång är jag för sen med mina skänklar och sen sa Lotta att jag var tvungen att komma med lite piggare galopp, men jag hade svårt att släppa i väg honom. Jag tvekar och det är ju det som gör att han inte hoppar.

Förr fick jag ju hålla igen honom allt vad jag kunde då han hoppade och bockade och drog i väg som en avlöning, vilket han inte gör längre. Men det sitter väl i mig så djupt att jag har svårt att låta honom galoppera på och ta för sig lite. Jag håller honom gärna lite extra då jag är rädd att han ska kasta sig, vilket han istället gör när jag tvekar och håller honom istället för att låta honom gå på lite. Jag tror vi kom bra på oxern en enda gång, så jag var väl inte helt nöjd med mig själv. Nisse gjorde så gott han kunde så han är jag mycket nöjd med.

Efter att vi hoppat så jobbade jag honom lite i traven i låg och lång form. Han gick jättefint och Lotta sa det att han blir så fin när han har hoppat för då släpper han alla spänningar och blir helt igenom arbetade. Mjuk och fin. Det känns sagolikt att rida på honom när han känns så. Och det är ju ett av våra större mål att vi ska klara av att rida på det sättet jämt för det är då hela kroppen och alla muskler jobbar rätt.

Att träna mer på:
Att ha skänkeln på plats / i rätt position
Våga lita mer på honom och låta honom ta för sig lite mer
Öva mer övergångar till och från galopp


Flug- och regntäcke

2011-05-04 / 09:57:17/


Är i täckes-träsket. Håller på och kollar på ett nytt flugtäcke och ett regntäcke åt Nisse till sommarens bravader. Här är några jag funderat på:


Horsepower Kentucky Fly Sheet från Hööks för 599:-


Catago Flugtäcke m. hals från hastshopen.se för 585:-


Amigo 600D regn från Ryttarstugan.se för 539:-



Vad tror ni om dom här? Har ni nå bra förslag på flug- eller regntäcken?


Lugn tripp i skogen

2011-05-03 / 23:44:05/


I dag red vi runt Lugnet igen. Mycket övergångar från skritt till trav och tvärsom. Det tråkiga är att när vi rider ut i skogen så tar det himla långtid innan han blir ridbar och innan han får in fokus. Han är hela tiden så uppmärksam på vad som ska komma framför honom att han inte har tid att arbeta. Det är först när vi börjat rida hemåt igen som han kan börja slappna av och fokusera och då går han rikigt bra. Men jag antar att det bara är att nöta så kanske det släpper.

Travade och skrittade mest, men galopperade några korta bitar och han gjorde några riktigt fina fattningar, vissa mindre fina. Men jag är nöjd med dagens ritt.

I morgon ska vi till Lotta. Får se vad hon har att bjuda på.


Tappskon = Lost

2011-05-02 / 21:26:18/


Jag tog en kort tur med Nisse i går kväll i hopp om att vi skulle hitta den borttappade tappskon. Men det verkade som att någon annan hittat den före oss. Hittade varken gummisula eller sko. Red barbacka, med repgrimma och två grimskaft som tyglar, helt kravlöst bort till det andra fågeltornet där vi vände och red hem över. Lite smått besviken över att vi inte hittade skon. Men sånt är livet.

Hovis har varit och slagit på en ny sko nu på eftermiddagen och eftersom att jag jobbat 7-20 i dag orkade jag inte rida. Så jag sa åt Sarah att hon fick rida honom om hon ville, vilket hon skulle göra. Hon skulle återkomma med rapport senare.

Måste bara nämna att jag har världens bästa hovslagare också. De tidigare jag har erfarenhet av har varit, hur ska man säga, lite opålitliga. Dom har varit sena eller tidiga, kanske inte kommit, svåra att få tag på o.s.v. Men Jörgen Sjödin kan man lita på i ur och skur. Eftersom att det var söndag i går ville jag inte ringa och störa Jörgen utan jag tänkte vänta tills i dag, men så skrev jag på facebook helt allmänt på min status att Nisse fått en tappsko och då får jag en kommentar lite senare av Jörgen att han skulle komma och slå på den i dag. Helt kanon! Dessutom bokar vi ett nytt datum och en ny tid varje gång han kommer och skor så jag kan boka in ledigt med jobbet så jag kan finnas till hands under skoningen, även om det inte behövs. Har hänt att han skott dom fast ingen annan varit hemma heller. Då tar han in dom och skor dom och släpper ut dom. Jörgen, du är en pärla!

Onsdag: Lotta-träning. Får se om det blir hoppning eller dressyr.
Fredag: Hovis kommer och skor hästarna
Har även tagit kontakt med en equiterapeut som ska komma och kolla och gå igenom Nisse någon dag. Inte för att det är något som känns konstigt utan mest bara en rutinkoll.


  • Lottas blogg
  • Michelles blogg
  • Saras blogg
  • border="0" />




    Martina Sjöberg heter jag och är 21 år gammal och den här bloggen handlar om mig och min älskade Nisses fram - och motgångar i vardagen. Nisse är nordsvensk fd. travare som skolats om till ridhäst. Maj -09 blev jag medryttare på honom och maj -10 blev han min! Den bästa dagen i mitt liv!




    KATEGORIER

    Allmänt
    Dagens ridpass
    Shopaholic


    December 2011 Oktober 2011 September 2011 Augusti 2011 Juni 2011 Maj 2011 April 2011 Mars 2011 Februari 2011 Januari 2011 December 2010 November 2010

    Lottas blogg
    Michelles blogg
    Saras blogg