Kallt!!

2010-11-29 / 13:56:36/


I morse när jag åkte till stallet var det -12 grader och jag hade inte det minsta lust att rida så han fick vila i dag. Får gå lite på halvfart nu när det är så kallt. Men jag han knäppa lite halvkassa bilder i alla fall som jag tänkte lägga upp.


 "God morgon mamma!"


"Jag är lite feg och vågar inte stoppa ut huvudet så jag spanar på håll"


Frulle!!


"Jag har koll på dig ska du veta"


"Mums!"


Gullegrisen


Tolkning på högnivå!

2010-11-28 / 22:42:02/


I dag blev det tolkning igen för mig och Nisse, men med Rebecca på släp. Man ser på honom hur lycklig han blir när han får dra. Man känner hur den här "lilla" hästen bara växer och stäcker på sig och blir stor och maffig! Vi började med pulkan och Nisse reagerade inte i dag heller, men Rebecca gick det mindre bra för då hon har långa ben. Vi åkte bort till djurkyrkogården till att börja med. Sen vände vi och åkte bort till Annas hästar och sen tillbaka till stallet där vi bytte till nowracern och även den gick bra. Tag vägen till djurkyrkogården igen och tillbaka. Och på tillbakavägen släppte jag Nisse och han galopperade som vinden upp för backen och jag fick vända mig och flera gånger för att se att Rebecca satt kvar och som tur var gjorde hon det. Hon hade slagit ihjäl sig om hon åkt av i den farten. Men oh så roligt tyckte vi alla tre. Mötte flera gångtrafikanter efter vägen och stannade och tittade när vi åkte förbi och vissa bara skrattade. Men dom visste inte vad dom gick miste om! Mer tolkning åt folket! :D

Tolkning på egen hand!

2010-11-27 / 17:23:28/


Som sagt så rakade jag Nisse igår igen och idag såg jag att jag missat en del på vissa ställen så jag tog det i dag och det såg genast mycket bättre ut. Finns säkert vissa ställen jag missat nu med men så får det vara så.

Okej barn, det här är inget man provar själv hemma. Om man inte heter Martina Sjöberg och inte har alla hemma vill säga. Jag har ju varit så sugen på att tolka nu när all snön har kommit så innan jag åkte till stallet i dag åkte jag till Ö&B och köpte mig en pulka. Sen åkte jag till stallet och rakade Nisse klart som sagt. Sen selade jag på honom tömkörningsgjorden, nya tolkselet och tränset. Hade det tredeleade bettet vilket kanske inte var mitt smartaste drag eftersom han blev lite stark. Jag la på honom ett fleecetäcke underst eftersom att det snöade och blåste som hemskt. Satt också på honom benskydden av erfarenhet sen i fjol då han blev så ivrig i vändningarna att han trampade på sig.

Jag fick börja med att gå fram och tillbaka på gården så han skulle vänja sig med tömmarna och känna trycket från tolkningsselet och till en början så blev han lite stressad när det var så mycket nytt men han förstod ganska snabbt vad det handlade om så då gick jag efter pulkan och det var väl den jag var lite orolig över att han skulle blir rädd för, men icke! :D Färden gick till andra fågeltornet och tillbaka. Ville inte åka förlångt eftersom att det var första gången och rätt mycket snö och därför ganska tungt att dra.

Som han älskade det! Gick som en klocka och nu fick jag valuta för komandoträningen som vi övat på vid longeringen. Bad honom trava och i väg travade han. Underbart! Vid vissa tillfällen när vi travade så kände jag hur travaren i honom kom fram och han spurtade i väg! Jag satt där bak och ropade YEEEHAAA! Har det kommit någon har dom dött av synen! Men jag var som ett barn på julafton, ja Nisse med för den delen.

Mycket nöjd med dagens bravader. Känns skönt att man har yttligare ett allternativ då man kanske inte orkar rida och något som skonar hans rygg. Hyllar snön och tolkning! :D HEJ MITT VINTERLAND!!





Klippetiklipp!

2010-11-27 / 09:50:57/


Nu är hästen rakad igen. Men vilken tid det tog och att komma åt över allt var nästan omöjligt! Herre jösses! Jag ska dit i dagsljus och se allt jag missat i dag. Får finslipa lite och ta en bild på gossen så jag kan lägga upp här och visa resultatet. Johanna var och klöpp honom för ganska precis 6 veckor sedan och nu var han alldeles lurvig igen! Nallebjörnen min. Har även en plan om att tolka efter honom idag. Spännande säger jag bara. Ska fråga om jag får låna S pulka. OM jag överlever återkommer jag med bilder och en uppdatering om hur det gick.

Vinst!

2010-11-25 / 22:26:49/


Gissa vem som vann den snygga västen från Jacson för 205:- :D Hurra!!

Hundens vän Nisse

2010-11-25 / 14:00:50/


I dag red vi samma vända igen runt Lugnet och Vadtjärn. Måste bli så eftersom att snön får ligga kvar där, då det är för halt att gå efter dom plogade vägarna utan sulor och brodd. Men vi klagar inte. Det är mysigt och bra springvägar. Galopperade en hel del i dag och höger galopp känns mycket bättre nu och han behöver inte alls "springstarta" så mycket utan orkar trampa igång hyfsat samlat och fint. Han är däremot superpigg och vill gärna öka. I dag hade jag martingalen och det vanliga tredelade eggbettet och det fungerade kanonbra. Varierar med det och ett vanligt tredelat. Ganska roligt vilken skillnad det har blivit då det endast gick att rida honom på ett rakt pelhambett för ett år sedan då han var så himla stark och nu känns funkar det lika bra med så snälla bett.

När vi kom bort till Vadtjärn så kom vi bakom en tjej som var ute och gick med sin hund, en terrier av något slag, och Nisse älskar ju hundar. Vi kom travandes och när vi saktade in så fick hunden syn på oss och hoppade baklänges på två ben som att det var skiträdd men supernyfiken och till slut vände väl sig tjejen om och frågade om det går bra om hon hade hunden lös och det gick superbra. Nisse är van att ha hundar som hoppar på honom och springer mellan benen och skäller och han bara finner sig. Den här lilla terriern, Lucas som han hette, hade aldrig sett en häst förr och när vi hade passerat så sprang han bakom oss och skällde men vågade inte komma fram och hälsa. Jag stannade Nisse och skulle låta dom hälsa med han vågade aldrig komma fram fastän matte stod och klappade på Nisse. Sen travade vi vidare och vi hade med oss Lucas en bra bit men till slut så lessnade han och återvände till matte.

Jag har en så klok och snäll häst. Då är det värre med stockar som ligger på fel ställe och skidåkare! <-- Nisses största skräck här i livet. Empan har erbjudit sig att ställa upp på att terapiträna honom. Jag rider medan hon åker skidor bredvid. Jag har gjort klart för henne att det är mycket möjligt att vi alla tre kommer stryka med, men det var visst okej. Ska blir spännande och jag tycker det är viktigt att man tar tag i saker som dom tycker är jobbigt och är rädda för och försöker övervinna rädslan istället för att undvika problemet. Hur ska man annars få en säker häst?

När jag kom hem med Nissepånken var han rätt svettig och jag kom fram till att jag måste raka honom... IGEN... Så jag pratade med Anna och deras rakapparat fanns i vårat stall så i morgon ska han klippas igen. Vill ju inte att han ska bli svettig och sen kall. Nisse a.k.a. Lurven ;)

Traderaträsket!

2010-11-24 / 23:05:49/


Ja, då var jag där igen gott folk! Traderaträsket! Huga! Här är två saker jag ska buda på i morgon kväll! En super snygg väst från Jacson och ett Jos Lansink Schabrak. Önska mig lycka till! :D




Vila

2010-11-24 / 11:33:27/


Gossen har ju inte stått på flera dagar så i dag får han minsann vila. Rebecca har köpt tolkselen åt båda hästarna så nu ska vi ut och åka någon dag. Jag vet inte vem som längtar mest, jag eller Nisse?





Hej mitt vinterland!

2010-11-24 / 11:29:27/


Skrutt och jag tog oss en tur runt Lugnet och Vadtjärn. Det hade varit lite kallare under natten så snön packade sig inte lika lätt i hovarna så vi passade på att springa lite i dag. Helt ohämmat kan jag säga. Det var bara åka av som gällde och det kan jag väl tycka han hade gjort sig förtjänt av efter förra veckan. Men vi skrittade emellanåt och gjorde lite skänkelvikningar och dom undan för vänster känns otroligt bra och härliga! Det är värre för höger, men som sagt, bara att nöta nöta och åter nöta! Vi hade det supermysigt och det var helt underbart att galoppera fram i all snön! Hej mitt vinterland nu är vi här!


Mys i skogen med bästa vännerna

2010-11-22 / 18:16:39/


Med tanke på att Nisse var med på tre träningar förra veckan så tog vi en lugn skrittur med Emelie och Nimbus. Supermysigt med all snö! Önskar dock att hovis varit här så dom kunde få på sig sulor och brodd. Halkade en hel del där det var plogat, men bara vi kom ner till djurkyrogården blev det bättre. Red på långa tyglar då jag inte ville ställa nå krav. När vi kom till Vadtjärn släppte jag tyglarna och red med sitsen, skänklarna och rösten. Han var superduktig och lyssnade på mig nästan hela tiden. Vi var mycket nöjda både han och jag när vi kom tillbaka.  Jag älskar min lilla häst så mycket <3 Skulle inte byta honom för allt i världen!


Markarbete för Hannah Å

2010-11-22 / 18:07:00/


I dag for vi upp till SORF för lite markarbete för Hannah. Det var jag, Annelie och en till tjej som heter Elin som var i den första gruppen. Det var tänkt att vi skulle vara fler för det var så pass många som hade anmält sig så Hannah hade blivit tvungen att dela upp oss i två grupper. Men alla dök inte upp i våran grupp så vi blev bara tre stycken och det tyckte jag var positivt då var och en hann göra så pass mycket mer. Det blir så mycket vänta annars.  

Vi värmde upp lite på den andra sidan medan gruppen före, ponnygruppen, red sista minutrarna. Han var lite okoncentrerad till en början och martingalen hade jag glömt hemma men ju mer vi red resto bättre kändes han. Testade galoppen lite också och den kändes fin.

När ponnyna var klara fick vi gå över och medan Hannah pratade lite kort med ponny-gruppen så passade Nisse och jag på att hoppa några av de låga hinder som fanns bara för att han inte skulle bli så överraskad när vi väl skulle börja träna. Två av hindren bestod av gul/svart-randiga plankor så dom tog vi i trav och det gick himla lätt och fint. När Hannah pratat klart så började vi och den första övningens syfte var att få hästen rak mellan hjälperna. Inga problem för Nisse, han har svårare att ställa åt olika håll. När vi kom till mitten på långsidan (vid B) skulle vi vända upp och rida rakt mot C och trava över tre bommar. Gick jättebra, förutom att Hannah tyckte att han skulle öka lite, vilket inte Nisse tyckte. Han tog det piano vilket inte är så konstigt eftersom att vi fått lära oss det när vi ridit för Lotta. Fick driva på honom en del, men till slut förstod han. När vi passerat C och kom ut på den nya långsidan skulle vi rida skänkelvikning åt ena hållet och vid nästa kortsida skulle vi rida skänkelvikning åt andra hållet. Måste säga att jag blev jätteimpad av Nisse för han gjorde jättefin skänkelvikning i trav undan för vänster. Högern kändes inte alls lika bra, men han har ju svårare i det varvet så det får bli något vi får kämpa med. När vi hade gjort övningen några gånger bytte vi håll och det gick bra även där. Jag måste träna på att hitta balansen när jag rider lätt över bommarna.

Övning nummer två gick ut på samma sak bara det att vi skulle vända in vid B rida över bommarna till C och sedan vända upp och rida över det andra tre bommarna och komma ut vid E med raka hästar. Det gick också ganska bra. Sen gjorde Hannah om bommarna till små hinder och la en galoppbom framför och en bakom. Eftersom att Nisse inte är van bommar bakom och framför brukar han bli lite ängslig men det gick faktiskt hur bra som helst. Han hoppade och bjöd hela tiden vilket kändes underbart. Rädslan försvinner mer och mer och han börjar kännas som han gjorde innan olyckan. Hipp hipp hurra! Vi kom i galopp på det första hindret la en volt runt de båda hindren och kom tillbaka på de andra på engång. Har ritat en fin bild som förklarar vägen. Även detta gjorde vi i båda varven med raka hästar. Nisse tyckte det var jättekul, men han började bli lite trött och hade svårt att hålla galoppen hela vägen Efter det fick skulle vi komma i galopp på båda hindren och hela tiden ha hästarna raka. Det fixade Nisse lätt. Han börjar bli van med tvära vändningar och tycker det är skitkul. Nästan lite för kul för det går undan som tusan, men Hannah tyckte det såg jättebra ut. Det var någon gång som jag kom in på första hindret lite fel och då blev han lite sur och grymtade till vilket var förståligt. Hannah sa att jag måste lära mig att korrigera med skänklarna när det blir så. Bara att öva!

Sista övningen gick ut på att komma i galopp på medellinjen och hoppa bommarna som låg lite upphöjda på sockerbitar och försöka att få lika många galoppsprång mellan bommarna. Nisse var riktigt trött när vi skulle göra det här och travade en hel del. Men helt plötsligt hittade han orken och gjorde några riktigt fina repor över bommarna med antingen 4-4 eller 5-5 till och med. Supernöjd med min lilla racerpålle! Det Hannah tyckte jag skulle träna på var just att försöka hålla händerna stilla och inte rida så mycket med dom vilket jag är mycket väl medveten om, tyvärr...



Tömkörning

2010-11-20 / 19:59:29/


Hurtig som jag är gick jag i snövädret bort till stallet, mockade i lugnan ro och kom fram till att jag skulle försöka tömköra Nisse lite. Jag har ju aldrig gjort det någongång så jag tänkte att i dag skulle bli en bra dag att prova. Nisse har ju tömkörtsflera gånger, men inte av mig och sist var någon gång i fjol när Rebecca gjorde det hemma på gården med honom. Tog in honom och ryktade honom. Det har ju snöat en hel del i dag så han var ju rätt blöt om halsen men ren och fin i övrigt. Tjusningen med att raka dom är att dom blir otroligt lättryktade. Satt på honom fleccetäcket med tanke på att det snöade en hel del och jag inte ville att han skulle bli blöt och kall eftersom vi skulle ta det lugnt så här första gången. Sen spände jag för tömkörningsgjorden och satte fast tömmarna i tränset. Jag valde att inte ha nå inspänning på honom i dag eftersom att det var min första gång. Det får jag lov att prova en annan dag.

När vi kom utanför stallet blev han lite stressad trots att jag gick brevid, men han kände väl ändå tömmarna och gjorden. Snurrade lite och så. Hade tömmarna i de övre ringarna som vid körning men insåg ganska snart att det inte var någon bra idé då tömmarna gled över på samma sida. Rebecca var ute med S och J så hon kom och hjälpte mig att sätta om tömmarna i dom nedre ringarna och efter det så gick det mycket, mycket bättre.

Vi började gå från gården och när vi kom därifrån så förstod han precis vad det var jag ville och gick gladeligen framåt. Travade upp för den lilla backen upp mot postlådorna och han gick lugnt och fint. Vi tog en promenad bort till Annas hästar och vände sedan där för att gå bort till djurkyrkogården, där vi vände och gick hem. Larsa ringde och det blev att jag pratade med honom i telefon en bra bit av vägen så jag han inte känna så mycket på honom, men kanske lika bra det första gången och allt. Vi bara tog det lugnt och travade lite upp för en backe på hemvägen från djurkyrkogården och även där kändes han lika fin.

Jag vet inte vem som var mest nöjd när vi kom hem, jag eller Nisse? Längtar som tusan tills jag kan köpa tolkningsgjord så man kan åka lite pulka efter honom. Kommer bli en mysig vinter med min älskade pålle <3


Lotta <3

2010-11-20 / 14:06:17/


I dag hade jag och Nisse lite hoppträning för Lotta uppe på SORF och det kändes riktigt, riktigt bra. Vi kom lite före Lotta så jag satt upp och red förbi hindren som lyckligtvis stod framme och han reagerade inte ens. Kändes så himla skönt! Sen när Lotta kom så fick jag värma upp genom att skritta i en åttvolt mellan två av hindren och ställa honom åt båda hållen och det kändes jättebra. Ställde sig fint så nu måste jag komma ihåg att underhålla det så han inte blir så stel igen. Kändes riktigt fin! Och när han gick samlat och ställd inåt fick jag börja flytta ut bakdelen vilket också kändes jättebra och han gjorde det på engång jag bad honom.

Nästa övning var att fick jag trava över ett hinder på börjt spår. Det bestod av tre bommar och den i mitten låg upphöjd på ena sidan. I början hoppade han det tills han förstod att han bara skulle trava över det. En bra övning för att få honom lyfta bakbenen. När vi fick in det där lugna och jag rätade på mig så gick han mycket bra.

Sen skulle vi galoppera lite så jag skulle komma in på samma hinder igen men som Lotta hade byggt om till ett kryss och lagt en galoppbom framför och hör och häpna! Hästen hoppade på första försöket utan att kasta sig! Hallelujah! Gjorde det några gånger. Hoppade två gånger och när jag kom in tredje gången började han landa i fel galopp så vi fick göra om det några gånger. Var som att han fick för sig det bara. Till slut landade han i rätt och då fick han klapp och beröm och vi gick över till nästa övning där han skulle hoppa de båda gröna hindrena på engång. Han hoppade det första men när vi kom till det andra la han in en nit, men vi gjorde om det och då hoppade han.

Sen hoppade vi det blåa hindret i mitten och det gula bara för att vi skulle ha hoppat alla. Bromsade in på det blå, men jag hade honom så bra så jag lyckades få honom att hoppa i alla fall vilket kändes riktigt bra. Sen sa Lotta att vi skulle ta honom med "överraskning" och hoppade det blå/gula på engång. Gjorde en tvärsväng och styrde mot det blå/gula och han hoppade som ingenting. Överraskningstakitiken funkar jättebra på Nisse för då hinner han inte tänka så mycket och bara gör det som bes om.

Sen gjorde vi en liten bana av hindrena och hoppade dom i båda varv. Gick riktigt bra förutom att han låg på i mellan de gröna vilket var mitt fel. Jag skulle ha suttit upp bättre, ridit in lugnare och gett mer eftergift eftersom det inte fanns några tveksamheter om att han skulle hoppa. När jag väl fått det inpräntat i huvudet gick det som en dans på rosor. Han är så duktig lillkillen. Gör det man ber honom om, bara man är tydlig vilket jag inte är alla gånger. Mycket mer träning för mig!

Till slut travade vi av på liten volt där han gick otroligt bra! Och Lotta sa att som han gick och kändes då skulle jag försöka sträva efter varje gång jag red, inte bara när vi travar av. Han kändes underbar att rida på när vi travade av. Lugn och avslappnad och Lotta sa att när han gick så där var han som mest påverkningsbar och lärde sig som bäst. Så nu vet jag vad jag har att träna på. Att rida lugnare, vara mer konsekvent och inte låta honom rusa i väg.

Sen vill jag bara säga Tack, och åter tack till Lotta! Hon är helt fantastisk! Finns ingen så bra som henne! Hon förklarar allt så himla bra och har verkligen öga för allt man gör när man rider! Fantastiskt duktig! Vi skulle inte vara där vi är i dag om det inte vore för henne! Tack, tusen tack!! Lotta, du är min idol och förebild!




Full fart framåt!

2010-11-18 / 14:41:08/


I dag tog vi Stormorshälls-rundan. Som tur var var det inte lika kallt i dag som i går så vi slapp känna oss som två isglassar. Tog i alla fall på honom martingalen och det blev ingen större skillnad utan försökte köra upp huvudet i alla fall. Men så kom jag nog fram till att det dels beror på att det är halt och då spänner han sig. Han har bara brodd bak tills hovis kommer och skor 3/12 så vi halkade fram så gott det gick. Sen dels för att han är så pigg att han inte har tid att gå lugnt och fint. När jag svängde upp mot Stormorshäll så är det en ganska lång backe och i slutet blir den stenig och där brukar jag sakta av. Började att trava lite lugnt sen tyckte Nisse att vi skulle galoppera vilket vi gjorde, i 280!!! Pöh! Stanna vid stenarna kunde jag ju glömma. Han klöpp hela skiten! Och när vi kom upp frustade han och var så nöjd så jag antar att han behövde få ur sig lite spring för efter det gick han mycket bättre. Galopperade lite mer efter vägen mor alirs öga och han gick superfint. Försökte ställa igenom honom mycket åt båda hållen och jag känner jättestor skillnad från i tisdags till idag så det är ju bra. Sen gjorde vi lite skänkelvikningar och högern har ju varit stel och lite ovillig men det börjar släppa och han börjar kännas med liksidig i skänelvikningarna vilken också känns otroligt skönt. Det är som en bergodalbana, man vet aldrig hur det ser ut från dag till dag.

Ska bli spännande och se hur han går i ridhuset i morgon för Lotta. Hoppas han fått sprungit av sig lite så han orkar jobba i morgon. En sak jag kom fram till i dag när jag var ute och red är att jag måste bli bättre på att ta nya bilder så jag kan få lite nya här. Skärpning Sjöberg!



Önskelista!

2010-11-17 / 23:24:11/


Snälla tomten, det här önskar vi oss :D





  • Lottas blogg
  • Michelles blogg
  • Saras blogg
  • border="0" />




    Martina Sjöberg heter jag och är 21 år gammal och den här bloggen handlar om mig och min älskade Nisses fram - och motgångar i vardagen. Nisse är nordsvensk fd. travare som skolats om till ridhäst. Maj -09 blev jag medryttare på honom och maj -10 blev han min! Den bästa dagen i mitt liv!




    KATEGORIER

    Allmänt
    Dagens ridpass
    Shopaholic


    December 2011 Oktober 2011 September 2011 Augusti 2011 Juni 2011 Maj 2011 April 2011 Mars 2011 Februari 2011 Januari 2011 December 2010 November 2010

    Lottas blogg
    Michelles blogg
    Saras blogg